Харківсько-Запорізька дієцезія
РИМСЬКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ в УКРАЇНІ

Реколекції lectio divina для богопосвячених дів

З 22 по  27  липня в парафії Святого Скапулярія та св. Рафаїла Каліновського відбулися реколекції lectio divina для богопосвячених дів України та бажаючих. Тема реколекцій «Бути учнем Христа за Євангелієм від св. Марка». Їх провів отець-домініканець Андрій Камінський ОР. Парафію на Новій Баварії започаткували Отці Кармеліти у 2001 році. Після їхнього від’їзду з Харкова нею опікувалися по черзі дієцезіяльні священики о. Григорій Семенков, о. Станіслав Олешко та о. Андрій Пальчик. Тепер з осені 2017 року на запрошення єпископа-ординарія Станіслава Широкорадюка сюди приїхали отці з Ордену Проповідників.

Орден заснував іспанський монах святий Домінік у 1214 році в Тулузі, щоб проповідувати Євангеліє й протистояти єресям всередині Церкви. Орден був схвалений 22 грудня 1216 року папою римським Гонорієм ІІІ, буллою «Religiosam vitam». З лав Ордену вийшли видатні мислителі й святі такі як Альберт Великий, Тома Аквінський, Томмазо Кампанелла, Бартоломео де Лас Касас, Майстер Екгарт, Петро з Верони та інші. Найбільший освітній заклад домініканців – Папський університет святого ТомиАквінського (Анжелікум) в Римі. В Україні домініканці присутні з 1233 року. До Києва прибув святий Яцек Одровонж зі своїми співбратами. Нині у Києві діє філіал Папського університету, Інститут релігійних наук святого Томи Аквінського. Девіз Ордену: «Прославляти, Благословити, Проповідувати» (лат. Laudare, Benedicere, Praedicare).

Традиційним символом домініканського ордену був чорний із білими плямами собака, що тримав у зубах палаючий факел – вогонь істини. Цей образ виник завдяки грі латинських слів: монахів часто називали домініканцями (лат. Dominicanes), що означало послідовники Домініка; однак їхню назву можна перекласти і як «пси Господні» (лат. Domini canes).

Основні сфери діяльності домініканців – проповідь Євангелія, вивчення наук, освіта, боротьба з єресями, місіонерська діяльність.

28 липня у парафіяльному домі на Новій Баварії відбулася перша зустріч богопосвячених дів України. У ній взяли участь 11 богопосвячених осіб з Києва, Харкова, Городка (Хмельницької обл.), Нікополя та одна кандидатка з Ужгорода, яка належить до Католицької Церкви східного обряду (греко-католики). Лейтмотивом зустрічі стала притча про мудрих та нерозумних дів (див. Мт 25,1-13). Також зібрані були ознайомлені з інструкцією «Ecclesiae Imago sponsae» до Чину богопосвячених дів, яку напередодні, 8 липня 2018 року, затвердив папа Франциск. Доклад про суть інструкції зробила його перекладачка на російську мову Ольга Хмелевська, theol. lic., випускниця Римського університету Орієнталє, яка багато років перекладає книжки у видавництві Біблійно-богословського інституту св. апостола Андрія (м. Москва).

Кульмінацією зустрічі стала Свята Літургія, яку відправив отець-настоятель Маріуш Возняк ОР у співслужінні із о. Андрієм Камінським ОР та о. Іренеєм Погорельцевим ОР. Під час Святої Служби діви відновили обіт цнотливості.

Всі учасниці реколекцій та зустрічі дів виражають сердечну вдячність отцям-домініканцям та парафіянам за щирий прийом і моляться про народження тут реколекційного дому святого Домініка, щоб якомога більше людей могли скористатися з проповідницького і інших духовних дарів отців-домініканців. Дім зміг би приймати одночасно до 10 бажаючих поглиблювати своє духовне життя завдяки розважанню над Божим словом, духовному керівництву та особистій молитві. Дім розташований на околицях міста у тихому районі, що сприяє зосередженню та відпочинку.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Останні новини